onsdag 4 april 2007

Grader av anonymitet

I en viss del av bloggvärlden har en upprörd diskussion gått igång genom att en anonym person tydligen har tagit till sin uppgift att informera människor som på något sätt berörs av vad några icke-anonyma bloggare skriver om dem i sina bloggar.

Av det jag kunnat läsa så låter det ganska skrämmande att människor tar till sin uppgift att vara "bloggpoliser" på det sättet men samtidigt väcker det tankar som jag tycker vi måste fundera över.

Var går gränsen ?

Jag som är anonym kan ju verkligen skriva vad jag vill om en massa människor för ingen kan identifiera dem jag skriver om.
Men om jag inte var anonym och samtidigt publicerar inlägg om mina barns far och kallar honom skitstövel.

Är det ok ?

Jag har faktiskt reflekterat över det här ganska ofta, men vill inte här ge några exempel på när andra i mina ögon varit oförsiktiga för jag har till skillnad från bloggpoliserna inget intresse av att hänga ut andra.

Bloggen som form är fortfarande ganska ny och jag tror att vi måste tåla att fundera över de här frågorna utan att gå i taket och skrika rakt ut. Även om jag givetvis också förstår att man reagerar och blir arg .

4 kommentarer:

Coola Morsan sa...

Det finns alltid såna som sitter och skjuter från sina gömställen anonymt och dom som terrar andra helt öppet, och som t ex kan förstöra ett helt diskussionsforum, på nätet eller live. Folk som tar över. Som själva vill bli huvudpersonen.

Jag tycker förstås, åsikter på lager, att man ska skita i dom och inte göra någon stor affär och definitivt inte börja diskutera.

mymlan sa...

Det beror väl på.
Om du tycker att dina barns far är en skitstövel, och står för det, inför honom och resten av världen, då kan du skriva det i din blogg också, även om du itne är anonym.

Jag tror många glömmer att man när man skriver nåt på internet lika gärna kunde ställa sig på troget och skrika i en megafon.

deep|ed sa...

Skillnaden är att Andreas och Emma inte låtit bli att berätta vad de tycker för dem som det berör. Så "stinas" polisstatande handlar om att ge sig på personer utifrån en felaktig och sjuk grund. Det som upprör mest är att hon är så ondskefull att hon väljer att göra det just nu - när hon fått reda på att Emma är gravid. Allt för att förstöra så mycket som möjligt.

nike sa...

Fast inte är det väl som att skrika i en megafon på ett torg!

Att läsa en blogg är ett frivilligt val. Det är lika lätt att hoppa över och surfa vidare. Läser man i någons blogg får man ta det som står där rakt upp och ner. Om någon skitpratar i verkligheten eller via en blogg är det lika illa naturligtvis. Anonymt är fegt och fult, gräsligt dåligt omdöme eller ren jävulskap kanske. Men att kalla sitt ex för skitstövel är väl upp till var och en...